Община Варна предостави терен в кв. "Владиславово", където ще бъде създаден център от семеен тип за настаняване на деца с увреждания.

В него ще бъдат настанени деца от дома в с. Могилино, навършили 18 години.

Меморандумът за разбирателство беше подписан днес от Агенцията за социално подпомагане, УНИЦЕФ за България и Община Варна, съобщи БНР.

Теренът, който община Варна предоставя, е подходящ за изграждането на малката къща. Районът е във „Владиславово". В близост има поликлиниката, мястото е достъпно от гледна точка на градския транспорт.

Сградата на домашния социален патронаж на града също се намира наблизо. Там децата ще могат да ползват спортни съоръжения.

Този център за настаняване от семеен тип във Варна няма да е единствен в България. Най-вероятно такива центрове ще се изградят в София и Русе. В Русе обаче се създаде сериозно обществено напрежение на жители от квартала.

До този момент от дома в с. Могилино са изведени 17 деца и 3 младежи. Подготвя се извеждането и на 3 момичета, навършили 18 години, в защитено и в социално учебно професионален център в София.

Решението за закриване на дома бе взето след като Могилино стана печално известно с документалния филм на БиБиСи.