златоБившият президент на Тунис и съпругата му откраднали 1,5 тона злато от трезора на Националната банка преди да напуснат страната на 14 януари. Това е една от хипотезите на френските специални служби по отношение на промяната в управлението на арабската страна.

Вестник „Монд" информира, че по информация на специалистите първата дама Лейла Трабелси отишла лично при шефа на Националната банка на Тунис, който след обаждане от Зейд ал Абидин бен Али й предоставил 1 500 кг. злато (чиято стойност е около 45 млн. евро). След това Трабелси отлетяла първо за Дубай, а след това за Джеда в Саудитска Арабия.

От Националната банка отрекоха информацията. В официално съобщение на институцията се казва, че паричните й резерви са непокътнати.

Френските служби твърдят, че самият Бен Али не е вярвал, че ще бъде свален толкова бързо. Той дори записал новото си послание, за което обаче не е стигнало време за да бъде излъчено. При свалянето на Бен Али основна роля е имала армията и началника на Генералния щаб, който е отказал да стреля срещу протестиращите.

"Монд" заподозря, че либийският диктатор Муамар Кадафи е участвал активно в организацията на напускането на страната на семейството на Бен Али. Изданието се позовава на източници от френските спецслужби. Като доказателство френските служби сочат вчерашното изявление на либийския лидер, който съжалявал за "изхода от кризата в Тунис".

Част от семейството на Бен Али замина за Катар. Близките на бившия президент избягаха от Тунис във Франция в събота.

Припомняме, след дни на нестабилност и непрекъснати сблъсъци между безработни младежи и силите сигурност, управлявалият 23 години Бен Али неочаквано отстъпи властта, с което задълбочи политическата криза в страната. Очаква се днес да бъде обявен състава на правителството на националното единство на Тунис.