Руската централна избирателна комисия официално регистрира първия вицепремиер Дмитрий Медведев като кандидат за президентския пост.

Решението за издигането на Медведев бе взето на конгрес на партията „Единна Русия" в средата на декември. Официално Дмитрий Медведев получи и подкрепата на лидера и настоящ президент Владимир Путин.

Освен собствената му от собствената му партия Медведев бе подкрепен от още три партии: „Справедлива Русия", земеделската партия и „Гражданската сила".

Миналата седмица упълномощени представители на Медведев подадоха документите в Централната избирателна комисия. Кандидатурата на Медведев не се нуждаe от събирае на подписи на гражданите, тъй като той е издигнат от пария не само която е представена в Държавната дума, но която има и мнозинството в парламента.

До този момент официално като кандидати за изборите в Русия са регистрирани още Генадий Зюганов и Владимир Жириновски. Те подадоха документи в ЦИК още през декември.
Президентските избори в Русия ще се проведат на 2 март 2008 г.

По данни на Централната избирателна комисия, разпространени днес, кандидатът за президент Дмитрий Медведев за последните 4 години има доходи, които възлизат на над 7 милиона рубли. Той е и собственик на жилище от 367 квадратни метра в Подмосковието. Съпругата на Медведев пък е собственик на 9-тодишне Фолксваген - Голф.