Ловците се вдигат на бунт срещу частните стопанства. Те планират едночасова блокада на пътя Пловдив-Смолян утре. Това съобщи председателят на ловно-рибарско сдружение „Сокол" д-р Георги Хаджиламбрев, цитиран от БНР. Става дума за безконтролното улавяне на дивеча в капани в арендните ловни участъци. Така наречените „капани за избирателен лов", обясни Хаджиламбрев.

По думите му в тези площи се извършва масово и цинично избиване на огромен брой животни.

„Не знам каква етика и морал имат тези властимащи новобогаташи като си правят удоволствието да избиват голям брой животни в заградени площи. Това нанася непоправими щети на популацията и застрашава генофонда. Ние настояваме държавата да се намеси по законодателен път", категоричен е д-р Георги Хаджиламбрев.

Той подчерта, че протестът се прави преди да се ситуира правителството, за да няма никакви политически нюанси. Ловците смятат, че сега законът е направен така, че да е удобен за ловните олигарси в страната. Те се заканват, че няма да допуснат това да продължи.

Ние сме 120-хилядна армия ловци. Сега няма контрол. Трябва да се премахнат оградите и капаните. Хората не могат да се движат свободно, не могат да си стигнат до своите имоти, жалват се още Хаджиламбрев.

В региона, който обхваща половината Родопи, дивата свиня е като дядо Коледа, измислен герой. Животните са обречени на гибел и изчезват, недоволстват ловците.