Часове след като природозащитници поискаха оставката на Мирослав Найденов заради проблема с бездомните кучета в София, земеделският министър на свои ред ги упрекна, че също са виновни за увеличаването на популацията на животните. Те са част от създаването на проблема и трябва да участват и в неговото решаване, категоричен е той в прессъобщение, разпространено от Министерство на земеделието и храните.

Винете "Екоравновесие", не нас, категорични от "Четири лапи"
Още...

В мое лице природозащитните организации винаги са виждали един диалогичен човек, но този път те трябва да поискат извинение от нахапаните, защото вече има случаи и на починал човек, заявява Найденов. Той допълва, че обществото трябва да знае, че неправителствените организации не трябва да използват ситуацията за бизнес. Те също са виновни за увеличаването на популацията на безпризорни кучета.

Организациите получават средствата за своята дейност от чужбина и оправдават разходите си като се грижат за кучетата и тяхното хранене, обяснява аграрният министър.

Според него досега неправителствените организации са осиновявали кучетата фиктивно и след това са ги пускали на улицата. Очаквам протести от тяхна страна, но този път трябва да защитим гражданите, затова ще съм непреклонен, посочва министър Найденов.

Няма да се извършва безпричинно избиване на кучета. Тези, които са болни и агресивни, ще бъдат евтаназирани, а останалите ще бъдат прибирани в приюти, съобщава още той.

С предлаганите от него промените на наредбата за приютите на бездомни кучета. Ветеринарните власти ще проверяват кои кучета са агресивни или болни.

Мястото на кучетата не е на улицата, отбелязва Найденов. Според него досега неправителствените организации са осиновявали кучетата фиктивно и след това са ги пускали на улицата. Очаквам протести от тяхна страна, но този път трябва да защитим гражданите, затова ще съм непреклонен, подчертава той.

С промените в наредбата за приютите на бездомни кучета се въвеждат две допълнителни категории приюти. Първата категория е отворен приют, където няма да има масивна сграда, но ще има индивидуални клетки. Втората категория ще бъде приют за временно настаняване по подобие на депата. В тях кучетата ще остават до настаняването им в постоянен приют.