Правосъдният министър Христо Иванов не би подкрепил премахването на частните съдебни изпълнители. Това заяви самият той от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на народния представител Велизар Енчев.

Независимият депутат попита министъра дали не трябва със законодателни промени дейността на частните съдебни изпълнители да се преустанови и да останат да действат само държавни такива. Енчев предлага да се създадат агенции, които да заместят канторите на частните съдебни изпълнители, а дейността за събиране на вземанията да е държавно регулирана и контролирана. Нека да спре терорът от частните съдебни изпълнители върху българските граждани, призова Енчев.

Според него контролът върху частните съдебни изпълнители следва да се изпълнява от Министерството на правосъдието, но на този етап то не се справя достатъчно добре заради честата смяна на министрите и администрацията, а и поради липсата на прецизирани критерии и контрол. Имало и държавни частни съдебни изпълнители, които са станали частни без да се явяват на конкурс.

В отговор министър Иванов коментира, че абсолютното премахване на частните съдебни изпълнители е въпрос, който трябва да реши Народното събрание, но той не би подкрепил подобен ход. Христо Иванов се аргументира като заяви, че частното съдебно изпълнение е елемент от ефективния достъп до кредитите и идва от възможността да има благоприятен бизнес климат в страната. Той призна, че има много нередности, особено в състоянието на финансова криза и фокусът трябва да бъде върху контрола.

За 2014 г. инспекторите на Министерство на правосъдието са извършили 525 проверки на частни съдебни изпълнители и много от тях са завършили с предложение за наказание.

Правосъдният министър се похвали, че е изготвена Наредба за финансовия контрол върху частните съдебни изпълнители и в началото на март предстои да бъде обнародвана в Държавен вестник. С нея за първи път се уреждат основните принципи, на които трябва да отговарят финансовите инспектори в Министерството на правосъдието, регламентират се подробно условията и редът за извършване на финансовия  контрол, видовете финансови проверки и други.

Христо Иванов изтъкна още, че се цели да има механизъм за контрол на дейността на Камарата на частните съдебни изпълнители. Той изрази надежда, че след засилването на контрола ще се отговори на основната част на притесненията за дейността им.

Велизар Енчев остана доволен от новината за наредбата. Той призива работата на частните съдебни изпълнители да се хуманизира, тъй като в момента действали като бойни бригади от мутренските времена.