Администрацията на Джордж Буш е против една евентуална среща между бившия президент Джими Картър и лидерите на палестинското движението Хамас.

Това заявява съветникът на Буш по въпросите за националната сигурност Стивън Хедли.

В интервю за ЕйБиСи Джими Картър заяви, че по време на неговата визита в Сирия може да се осъществи среща с лидера на Хамас Халед Машал.

"Президентът Картър се явява частно лице, ние уважаваме неговите възгледи, но позицията на правителството на САЩ се заключава в това, че Хамас - това е терористична организация и ние не водим преговори с терористи.

Считаме, че е необходимо тези важни принципи да се спазват", заявява Стивън Хедли. По думите на съветника на Буш „държавният департамент ясно е заявил, че не счита за полезни срещите с Хамас".

В интервюто си Картър посочва, че е важно при едни контакти с лидерите на Хамас, те да чуят нашето мнение и оценка и ние да се опитаме да ги убедим да се прекрати в нападенията на цивилни граждани в Израел.

По думите на бившия президент при едно сътрудничеството с Фатах, като група, която обединява много палестинци, би имало възможност да ги убедим да се съгласят с прекратяването на огъня.

Картър подчертава обаче, че не отива в Сирия като посредник или преговарящ. Визитата на Джими Картър е в рамките на инициативите на Центъра за подпомагане на мирния процес в региона.