Разпределението на 73 000 лева в дарителската сметка на община Мизия предизвика напрежение в града, който беше засегнат от опустошително наводнение през август, съобщава „Хоризонт".

Според кмета на Мизия Виолин Крушовенски средствата от дарителската сметка на общината трябва да бъдат усвоени за разчистването със специализирана техника на строителните отпадъци от 120 къщи, които след наводнението са срутени или подлежат на събаряне.

Още 9000 лева от тази сметка ще покрият транспортните разходи за извозването на 600 кубически метра дърва за огрев, дарени от Министерството на земеделието. Дървесината е от сечища в 6 различни точки в Северна България и държавното предприятие не осигурява транспорт за дарението. Общо пострадалите в Мизия са 1200 души и ако за всеки от тях се разпредели сума, тя ще е около 100 лева и ще е недостатъчна за възстановяването, посочи още кметът.

Според представители на местния обществен съвет, създаден за разпределение на помощите, комуналните дейности би трябвало да се покриват от междуведомствената комисия, а парите да бъдат за пострадалите.

От обществения съвет смятат, че от общинската управа разпределят даренията несправедливо и безконтролно. Усвояването на помощите ще бъде обсъдено на общоградско събрание и извънредна общинска сесия в Мизия довечера.