На 21 и 22 юли в Министерството на финансите се проведоха срещи между екипа от българска страна и руска делегация, ръководена от вицепрезидента на „Транснефт" Михаил Барков и изпълнителния директор на „Транс Болкан Пайплайн" Владислав Емeлянов, партньори в проекта за изграждане на нефтопровода „Бургас - Александруполис".

На срещата, инициирана от руските партньори, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и българският екип бяха запознати с текущото състояние на проекта, съобщават от МФ.

Михаил Барков представи осъществяваните към момента дейности, възникналите проблеми по неговата реализация и перспективите за развитие.
По време на разговорите бяха дискутирани въпроси, свързани с екологичната сигурност на проекта и възможностите за финансиране на изпълнението му.

Представителите на руската делегация отправиха покана в отделна среща да представят на българския екип по-подробна презентация относно предложения от тяхна страна модел на финансиране на проекта, която бе приета от българската страна.

В проекта за изграждане на нефтопровода „Бургас - Александруполис" българската държава участва чрез „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис - БГ" ЕАД.
Дружеството е еднолична собственост на държавата и притежава 24,5 на сто от капитала на „Транс Болкан Пайплайн", която от своя страна е ангажирана с изпълнение на дейности по проучването, проектирането, строителството и експлоатацията на нефтопровода Бургас-Александруполис.

На 16.07.2010 г. приключи процесът по пререгистрация и структуриране на органите на управление на „Проектна компания нефтопровод Бургас-Алексанадруполис-БГ" ЕАД. Орган, упражняващ правата на държавата в дружеството, е министърът на финансите. Сформиран е и екип от експерти, които ще подпомагат и консултират органите за управление на дружеството.