Германия и Франция са съгласни, че Европейският съюз трябва да наложи задължителни квоти за мигрантите, които страните-членки трябва да приемат. Това обяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Агенция „Франс прес". Тя посочи, че Евросъюзът е изправен пред безпрецедентен наплив на имигранти.

„Разговарях тази сутрин с френския президент и френско-германската позиция, която ще бъде предадена към европейските институции, е че ние сме съгласни, че има нужда от налагането на квоти в Европейския съюз, за да споделим тежестта. Това е принципът на солидарността", заяви Меркел пред журналисти по време на визитата си в швейцарската столица.

Тя настоява, че е необходимо блокът да се придържа към основния принцип - този, който има нужда от защита, да я получи.

Ангела Меркел посочи, че икономическата сила и размерът на страните трябва да играят роля при определянето на броя на мигрантите, които трябва да приемат. Тя обаче подчерта, че без квоти не могат да решат проблема.

Френското президентство също обяви, че двете европейски сили ще изпратят общи предложения до Брюксел за организирането на приемането на бежанци и тяхното справедливо разпределение в Европа, както и за засилване на европейската система за убежище.

С големия брой бежанци и мигранти, които наводняват Европа и се движат в континента, следва предупреждението, че драмите са следвани от трагедии.

Хиляди жертви са починали от началото на годината. Европейският съюз трябва да действа по решителен начин в съответствие с неговите ценности", посочват от френското президентство.

От там допълват, че съвместните предложения също целят да се осигури връщането на нелегалните мигранти в държавите, от които произхождат и да окаже необходимата подкрепа и сътрудничество с транзитните страни и тези по произход.

Меркел подчерта, че докато Европа има задължение да помага на тези, които имат нужда, то „тези, които идват поради икономически причини, не могат да очакват дълготрайна защита и трябва да напуснат страната".

Припомняме, по-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че  страните от ЕС да си разпределят най-малко 100 000 бежанци.