Уникалното Панагюрско златно съкровище се завръща в своя „роден" край.

След като бе намерено през 1949 година от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови край Панагюрище, на 16 април 2012 г. официално ще бъде открита експозицията с прочутите девет тракийски съда, които се превърнаха в емблема на града и страната ни.
Оригиналът на съкровището ще бъде показан в специално построената за целта зала трезор, която се намира в двора на Исторически музей - Панагюрище.

Проектирането и изграждането на уникалната съкровищница, съчетала в себе си стил, функционалност и изключителни мерки за сигурност, е изцяло финансирано от „Асарел-Медет" АД.

Проектът стартира през март миналата година, когато инициативата за експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище залегна в споразумение, подписано с Националния исторически музей и Исторически музей-Панагюрище.

В изпълнение на това споразумение дарителите финансираха не само изграждането на модерен подземен трезор, но и изработката на две точни златни копия, в съответствие с нормативните изисквания и най-високите професионални стандарти. При отсъствието на оригинала тези две копия ще бъдат част от експозициите на Националния исторически музей и Исторически музей - Панагюрище.
Копията ще са от 24-каратово злато, изработени в НИМ.

Според графика, съгласуван с Националния исторически музей, при първото си гостуване в новата зала оригиналът на съкровището ще остане в Панагюрище от 16 април до 16 май. Така той ще бъде в града по време на тържествата по повод 136-годишнината от Априлското въстание, които традиционно се провеждат на 1 и 2 май. Договорено е тракийското злато да се завръща в средногорския град всяка година поне за месец.
За първи път съкровището няма да бъде изложено в обща витрина или да е част от обща експозиция. В панагюрската зала всеки един от съдовете ще се откроява в самостоятелна витрина.