Наблюдаващият прокурор по делото „Масларова" Калин Софиянски заяви, че свидетелят не е загубен. „Делото в момента се гледа. Няма да коментирам нищо", подчерта още той след заседанието, на което ключов свидетел се отрече от показанията си.

На въпрос дали решението на ВАС за това, че в случая в Стара Загора няма нарушения на Закона за обществени поръчки (ЗОП), не обезсмисля настоящото дело Софиянски заяви, че не е запознат с това решение на съда.

Според него това решение на ВАС не обезсмисля сегашното дело. „Всеки държавен орган според кръга на своята компетентност може да решава какво според него е нарушението, има ли нарушение и трябва да направи преценката сам за себе си", коментира още прокурорът по делото.

Не може да се вземе нечия друга компетентност наготово и да се приеме автоматично и механично с изключение на решенията на ВКС", заяви още прокурорът.
„От 60 свидетеля все някой може да бъде разпитван в извънработно време, не мислите ли?", обърна се към журналисти Софиянски, отговаряйки на въпроса защо свидетелят Павлов е бил разпитван в дома си в 20:00 ч. вечерта в Стара Загора и се е наложило съдия от СГС да пътува до там.

Той допълни, че свидетелят е поискал да не отсъства от работа, защото е смятал, че ще бъде застрашен. Именно поради тази причина се е наложило и разпитът да бъде проведен в дома му. Наблюдаващият прокурор заяви още, че не е изненадан от днешните показания на Тодор Павлов.

"Бях убеден, че той в съдебна фаза, няма да каже нито едно от тези неща, които е казал на досъдебното производство", посочи прокурорът.

Софиянски коментира, че всеки прокурор би трябвало да се съмнява в показанията на свидетелите и да очаква промяна на показанията в съдебната зала.

Така той обясни фактът, че Павлов е бил разпитван няколко пъти пред различни независими органи.
„Той е разпитан 4 пъти, за да се отсее истината от неистината. Пред 5 независими от един от друг органа, като и петте разпита са в една логическа последователност и единствения разпит, който тотално влиза в противоречие с всички останали, е днешният", обясни още Софиянски.

По думите му, показанията на Павлов се потвърждават от други документи и свидетелски показания по делото.

Запитан защо бившият социален министър Емилия Масларова няма обвинение за подкуп, прокурорът отговори: „Защото не вие преценявате какво обвинение да се повдигне. Аз преценявам какво обвинение да се повдигне". Прокурорът поясни, че показанията на свидетеля от досъдебното производство ще имат същата тежест, както и тези, които е дал днес пред съда.

Прокурор Софиянски поиска от журналистите да коментират в кой от двата случая свидетелят е лъгал. Самият той обаче не пожела да се ангажира с коментар по въпроса дали Павлов е излъгал днес под клетва. По думите му - това е въпрос на пледоария - „Кое е лъжа, ще ви кажа в пледоарията", подчерта той.

Свидетелят не бил със защитена самоличност. Той е бил с мярка пред Бюрото в Министерството на правосъдието, уточни наблюдаващият прокурор и допълни, че по делото той не бил със защитена самоличност. „Той е защитен свидетел, но по друга програма и по делото той никога не е бил с някаква друга самоличност", коментира още Калин Софиянски.