Около 30 ветеринарни лекари от Стара Загора излязоха на протест, за да изразят недоволството си от променения начин на финансиране и намалените средства за имунизация на животните, съобщава БНР. Техни колеги от Ямболско заплашват, че ще блокират пътя към граничен пункт „Лесово", ако не бъде променена тарифата за извършване на имунопрофилактична дейност на животните.

Зам.-председателят на Българския ветеринарен съюз в Ямбол д-р Георги Георгиев сподели, че от няколко месеца животните в региона не се изследват за заразни и паразитни болести. Само преди ден двама фермери поискали от д-р Георгиев справка за извършени имунопрофилактични дейности за 2014-а година. Той обаче призна, че няма какво да напише в документа им.

Причината за липсата на дейност са неколкократно занижените цени на изследванията, за които държавата плаща на ветеринарите.

По думите на д-р Георги Георгиев това може да доведе до избухване на заразна болест. „Тъй като правим ваксинация срещу антракс, една много опасна болест, която е опасна и за човека. Туберкулоза, другата опасна болест, за която вземаме кръвни проби, бруцелозата - също доста опасна болест. Всичко това в момента не се прави, животните стоят необслужени, стопаните - необслужени", притеснен е специалистът.

След като националният протест на ветеринарите в началото на юли не успя да постигне целите си, сега ветеринарите се надяват внимание да им обърне служебният земеделски министър. В противен случай заплашват с блокада на пътя за „Лесово", възможно е даже и на автомагистрала „Тракия".