Инспекторатът на финансовото министерство не е установил сериозни нарушения във фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

Основна цел на проверката бе дали фондът е възложил законно обществени поръчки на сливенската фирма "Биндер", управлявана от брата на подалия оставка шеф на фонда Веселин Георгиев.

Припомняме, след скандално залавяне на двама служителит от фонда с искан от тях подкуп, започна и разплитане на корупционни схеми с пари от Европейския съюз. В хода на скандала бе изнесена информация за конфликт на интереси в управлението на пътния фонд, след което директорът Георгиев подаде оставка с мотив да се спрат "спекулациите".

Областните пътни управления в Сливен, Хасково и Стара Загора са спазили процедурите за възлагане на обществени поръчки. Това е установила проверката на инспектората.  

Проверката обхваща периода септември 2006 г. и януари 2007 г. Проверени са 8 обществени поръчки. Фирмата е получила договори за близо 26,5 млн. лв., съобщава БНР. 

Според справката на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" до момента фирмата на брата на Веселин Георгиев е получила по тези договори близо 4 млн. лева.
Проверката е установила, че в 4 от петте обществени поръчки в Сливен фирма "Биндер" е единствен кандидат, което не позволява сравнителен ценови анализ при одита.