Провокация към етническия мир и закона - така президентът Георги Първанов определи събитията в село Славяново от последните дни.

Той каза, че е много важно компетентните органи да открият инициатора.

Според президента създаването на една такава формация (Мюсюлман-демократичен съюз) действително създава напрежение в обществото.
Важно е да се изясни дали зад това не стои някоя структура отвън в лицето на радикалния ислям.

Държавният глава е категоричен, че трябва да се действа безкомпромисно и припомни, че по такъв повод - казаното и действията на Адем Кенан, той е сезирал прокуратурата и тя предприе необходимите действия.
Случаят в Славяново не е по-различен, смята държавният глава.

Първанов посочи, че не очаква сериозни проблеми, застрашаващи етническия мир, тъй като обществото ни е зряло.

Георги Първанов изрази надежда въпросът със случая в Славяново да не се експлоатира политически, а всички да бъдем консолидирани около действията на компетентните органи.

Президентът отбеляза още, че в България има десетки паметници, на които са изписани имената на мюсюлмани, дали живота си за страната по време на Балканската и Първата световна война.

Помолен да коментира информациите за изяви на Ку Клукс Клан в Асеновград президентът каза, че не може нито да потвърди, нито да отрече информацията, тъй като не президентството е компетентната институция. Но при всички положения, ако действително има такъв факт, той е доста тревожен, заяви Първанов.

"Проблемът е, че Славяново наистина се оказа една провокация, но не само срещу ДПС. Славяново е една провокация за зрялостта на политическия субект", убеден е Лютви Местан.
Още...

Междувременно на брифинг в МВР помолен да коментира информациите за засилено полицейско присъствие в Славяново генералният комисар на МВР Калин Георгиев каза, че в случая със събарянето на паметника става въпрос за абсолютно законен акт на съдебната власт, който разпорежда на изпълнителната власт да извърши действия за премахването на символи, които са противозаконни.

Разпореждането е отправено към кмета, а той се е обърнал към МВР за съдействие за охрана на обществения ред, поясни още Георгиев.

„Органите на МВР освен че са охранявали обществения ред, нямат никакво отношение към премахването на символите", заяви Георгиев и добави, че за премахването е използвана частна фирма.