Огражденията, които опасваха пространството около парламента до август, били взети от МВР назаем за седмица, но са държани месеци.

Това стана ясно от изявление от ВИП Секюрити, опровергаващо твърденията на настоящия вътрешен министър Бакалов за законови нарушения по повод тези ограждения.

от ВИП Секюрити е потърсена с молба да осигури допълнителните ограждения от оперативното ръководство на СДВР и МВР с обяснението, че е единствената охранителна компания, която разполага с подобни съоръжения на територията на България. Ясно и категорично било заявено, че се очаква положителен отговор.

Огражденията са предоставени за безвъзмездно ползване, което е напълно различна по закон формулировка, те не са дарени, нито са дарение за МВР, подчертават от ВИП Секюрити.

Съоръженията са поискани и предоставени за безвъмездно ползване за срок от една седмица. След изтичането на този срок компанията многократно е правила опити и постъпки да получи огражденията си обратно, но те й бяха върнати едва при окончателното вдигане на охраната около сградата на Народното събрание.

Изтъква се, че както при предаването на огражденията от страна на компанията на МВР, така и при връщането им обратно, са изготвени съответните двустранни приемо-предавателни протоколи.

Ако има извършени административни нарушения от страна на служители или ръководството на МВР, това е извън компетенциите, отговорността и ангажиментите на компанията, заявяват от ВИП Секюрити.