Алексей Петров може да говори каквото иска, заяви днес във Варна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в отговор  на въпрос на БТА.

Вицепремиерът посочи, че е човек, който е поел ангажимент да защитава обществените и националните интереси, и много добре  осъзнава, че прилагането на подобна политика не може да стане  без съпротивлението на хора, които са част от това, което се нарича организирана престъпност.

Съвсем нормално е човек, който очаква да приключи неговото разследване за рекет, изнудване, пране на пари и всичко останало от спектъра на Наказателния кодекс, да говори по този начин, посочи Цветанов.

Той добави, че компромати срещу него е имало и през 2009 г. преди кампаниите за Европейски парламент и за Народно събрание. По думите му такъв подход се очаква и сега.

Ще чуя много неща и за себе си, и за съпругата си, това не ме притеснява, допълни Цветанов.

По думите му притеснителна е по-скоро липсата на ефективна съдебна система, "което е в услуга на организираната престъпност и е проблем на последните 20 години". Влязъл съм в политиката случайно, но искам, когато изляза, да не се срамувам от това, което съм правил, посочи вицепремиерът.

Двайсет години държавата се е управлявала по този начин - с рекет, изнудване, връзки и обвързаности, различни начини да се манипулира общественото мнение, коментира Цветанов.

По думите му за него е по-важно какви са доказателствата по разследването срещу Алексей Петров.

По неговия случай, както и на Златомир Иванов и на Петър Стоянов, и всички останали задържани по операциите, в един момент ще се окаже, че те са с изключително разклатено здравословно състояние, ще имат дълъг период на рехабилитация и ще търсят начин, когато бъдат наказани с осъдителни присъди, да им бъде приспаднат този облекчен режим, заяви вицепремиерът.

Според него всичко това това не е случайно и затова управляващите имат желанието да създадат специализиран съд за бърз съдебен процес срещу тежката организирана престъпност, което да прекрати практиката делата да се отлагат с години.

За евентуално влизане на Алексей Петров в политиката министърът коментира, че това е предимството на демокрацията и всеки може да говори и да изпълнява своите намерения.
Това е негово право, личен избор, а обществото трябва да прецени дали даден човек може да влезе в политиката, коментира Цветанов.