Киевската градска държавна администрация предупреди, че в нощта на 30 април срещу 1 май в украинската столица ще се проведе мащабно тактическо учение с участието на бронетанкова техника.

Градът ще бъде преграден от танкови колони, а жителите на града се умоляват да не излизат по централните улици. Маневрите са свързани с подготовка за противодействие срещу евентуално руско нахлуване и избухване на въоръжени проруски бунтове.

От съобщението стана ясно, че танкови колони ще се движат и в центъра на Киев, в близост до сградата на Върховната рада и останалите държавни институции.

От военното министерство обаче побързаха да излязат със своя позиция, в която заявиха, че са изненадани от съобщението, тъй като украинската армия не е планирала никакви военни учения на посочената дата.

Все още няма данни за това колко и от какъв тип ще бъдат бронираните единици, включени в учението. Фактът, че за него се съобщава в последния възможен момент, говори за степента на опасност от провокации.

По-рано днес изпълняващият длъжността президент на Украйна Алексанъдр Турчинов обяви, че въоръжените сили на страната са приведени в пълна бойна готовност.

Турчинов вече е поръчал на всички военни ръководители да сформират батальони на териториалната отбрана, които да предотвратят всякакви опити за саботаж.

Президентът призна, че централната власт е изгубила контрола над Донецка и Луганска област, а сериозни опити за дестабилизиране на ситуацията продължават в Харковска, Одеска, Херсонска, Николаевска и Запорожка област.

Вчера руският военен министър Сергей Шойгу разговаря по телефона с американския си колега Чък Хейгъл, като го увери, че руските войски по границата с Украйна вече са се изтеглили. Въпреки това генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че разузнавателните данни на организацията не показват никакво раздвижване на хора и техника, а отношенията между Запада и Русия продължават да се влошават.