Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт ще бъде привлечен като свидетел във връзка с обвиненмията в корупция срещу бившия премиер и министър на отбраната Ехуд Барак, съобщиха от израелската полиция, предаде Jerusalem Post.

В записани разговори с приближени, Олмерт заявява, че бившият министър от кабинета му има милиони в тайни сметки в швейцарски банки. По думите му, парите са от подкупи за въоръжаването на армията. Барак вече отрече обвиненията. Разговорите са проведени в периода 2007-2009 година.

Преди 2 седмици, главният прокурор поиска от полицията да разследва тези обвинения. За момента няма доказателаства в подкрепа на тези обвинения и полицията не очаква да бъдат повдигнати обвинения на Барак.

Самият Олмерт получи през май 6-годишна присъда и глоба от 430 хиляди долараза корупция. Той бе признат за виновен в корупция, когато е бил кмет на Йерусалим, както и министър на търговията и индустрията между 1993 и 2006 година.

Центристът Олмерт преговаряше с палестинците, когато той бе принуден да напусне властта. Той и президентът на Палестина Махмуд Аббас бяха близо до пробив.

Той бе премиер на Израел от 2006 до 2009 година.

Ехуд Барак обяви през 2012 година, че се оттегля от политиката. Той бе премиер на Израел в периода между 1999 и 2001 година. Бил е главнокомандващ на Генералния щаб, вътрешен министър, външен министър, премиер и министър на отбраната. Служил е към военната отбрана на страната 39 години.