Окръжният съд в Кюстендил постанови едногодишна условна присъда за бившия кмет на Дупница Атанас Янев. Присъдата е с тригодишен изпитателен срок, предаде БТА.

Съдът призна за виновен Атанас Янев в това, че в качеството му на длъжностно лице е нарушил служебните си задължения. В нарушение на член от Закона обществените поръчки, с цел да набави имотна облага за определена фирма, той е сключил анекс към договор за малка обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на социалния патронаж и диетично столово хранене, без да има това право.

С анекса са увеличени цените на продуктите с 10 428 лева, в повече от тези, посочени в първоначалния договор, като според съда от това са настъпили значителни вредни последици за общината, защото сумата е платена от общинския бюджет.

Атанас Янев трябва да заплати 10 664 лева по сметката на Окръжния съд в Кюстендил. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок. Съдебният състав прецени, че няма условия за вземане на мярка за неотклонение спрямо Атанас Янев.