Няма да се съглася с коментарите за това, че съдебната реформа е спряла, заяви членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Милка Итова на пресконференция за проекта „Повишаване на квалификацията на членовете на ВСС и служителите на администрацията на ВСС".
Тя увери, че стъпка по стъпка съдебната институция извършва всички цели, които си е била поставила.

ВСС представи проекта си „Повишаване на квалификацията на членовете на ВСС и служителите на администрацията на ВСС". Основната цел е чрез различни обучения, насочени към ВСС и администрацията му, да се подобри работата на съдебната система.

Милка Итова подчерта, че проектът е прекрасна възможност да се финансират дейности за повишаване квалификацията на членовете на съвета.
Дейностите, които са предвидени, са насочени към атестирането на магистрати, кариерното израстване, професионалната етика, публичната комуникация и други. По думите й тези дейности са най-вече отговор на препоръките на ЕК, касаещи неотложната реформа в съдебната система. Проектът цели още да подобри методите на управление на човешките ресурси в съдебната система и да повиши капацитета на членовете на ВСС и служителите на администрацията.

Обученията, които са предвидени до 25 май 2015 г., съответстват на ангажиментите на ВСС, увери Итова.
По-голям брой участници и обучения ще има към сферата на атестирането на магистратите, подобряване начина на атестиране, кариерното израстване на магистратите, провеждането на конкурси за назначаване/повишаване в съдебната система, по-доброто управление на съдебната система.

Всички искаме в България да има силна, стабилна, независима и ефективна съдебна власт", заяви Соня Найденова, представляваща ВСС, допълвайки, че за тази цел трябва „да знаем и можем".
По думите й познанието е ценност, която ВСС трябва да поддържа, за да може да гради стабилност и резултатност на съдебната система.

Това е първият от шестте нови проекта, финансирани по ОП „Административен капацитет". Чрез всички тях, освен повишаване на квалификацията на ВСС и работещите магистрати в системата, ще се отчете възможността за осъществяване на някои политики в съдебната реформа.

Ръководителят на Управляващия орган на ОПАК Моника Бийчър адмирира Висшия съдебен съвет за това, че проектите, по които работи, вървят с добро темпо и ясни графици на изпълнение. Според нея представеният днес проект е важен финансов инструмент, който ще се отрази на по-качествената, по-ефективна работа, на цялата администрация на ВСС, включително като се работи за повишаване на квалификацията на целия ВСС.

В рамките на проекта ще се определи специфичният фокус, за да се правят съответните обучения в отделните области - стратегическо планиране, по-добро управление на администрацията, комуникацията между членовете на ВСС и навън, към обществеността.

Пресконференцията поставя началото на същинската част, а именно изпълнението на дейностите по същество, като се започне от  реално изготвяне на анализ и оценка на нуждите от обучение и провеждането на обученията.