ООН назначи генерал-майор Робърт Моод от Норвегия за ръководител на наблюдателната мисия на световната организация в Сирия.

Норвежкият генерал поема мисията в Сирия преди да бъде събран екипа от 300 невъоръжени наблюдатели, които ще имат за цел да следят за спазването на влязлото в сила на 12 април споразумение за прекратяване на огъня. Въпреки че Моод бе назначен от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун все още има съмнения и пречки за събирането на екипа.

Норвежкият министър Еспен Барт Ейде подчерта, че мисията на невъоръжените наблюдатели е „рискована".

Ситуацията в Сирия остава деликатна", каза Ейде, допълвайки, че „следователно трябва да имаме реалистични очаквания какво могат да постигнат наблюдателите".

Все още нашата надежда е, че присъствието им може да помогне за намаляване нивото на насилие в страната, допълни той.

54-годишният Моод познава Дамаск добре и е там, за да договори условията за екипа на ООН.

Моод има дългогодишен опит в тези мисии. Той бе ръководел на група от ООН за Близкия Изток от 2009 до 2011 година. Два пъти се е включвал към международните сили в Косово между 1999 и 2002 година. Моод се е присъединил към норвежката армия през 1979 година и е служил към омиротворителните войски в Ливан през 80-те години на 20 век, за да стане през 2005 година Началник на Генералния щаб на Норвегия.

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН разреши с резолюция разполагането на мисията за първоначален период от три месеца. В понеделник се очаква броят на наблюдателите да стане на 30 души.