Каква е компетентността на говорителя на Европейската комисия (ЕК) да коментира действия на българските местни власти в изпълнение на законови разпоредби, целящи спирането на противоправни действия на група граждани на община Варна от ромски произход?

Това пита в писмен въпрос до ЕК българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Въпросът му е мотивиран от изявление на говорителя на ЕК от 21 август, в което се заявява, че българските власти трябва да предоставят алтернатива и да спазват основните човешки права, когато принудително изгонват хора от незаконни жилища.

Във въпроса си до ЕК, варненският евродепутат припомня, че на 20 август Варненската община предприема, според него, законосъобразни действия за разрушаване на незаконни постройки, намиращи се върху чужда частна собственост в кв. „Максуда".

На лицата (предимно от ромски произход), обитаващи незаконните постройки, е предоставена възможност за временно настаняване, твърди Радев. Решението на Община Варна не е било обжалвано от никой от живущите в незаконните сгради и е влязло в сила.

Във въпроса си до европейските комисари, Емил Радев от ГЕРБ пита още политиките на Европейския съюз за ромите предполагат ли неспазването на националното законодателство да остава ненаказано и това не е ли прилагане от ЕК на двойни стандарти спрямо гражданите на държавите-членки от различни етноси.