Броят на загиналите при унищожителното земетресение в Непал нарасна до над 4 350 души, обявиха от министерството на благоустройството на страната, предадоха „Франс прес", АП и Ройтерс.

Около 8 хиляди души са пострадали. Близо 100 души са загинали в съседни на Непал държави.

Стотици непалци са бесни на властите заради бавния отговор и започнаха сами да премахват разрушенията, за да намерят останките на своите роднини.

Най-накрая пристигна международната помощ в хималайската страна, но разпространението е твърде мудно. Индия и Китай първи подкрепиха Непал след бедствието. САЩ обявиха, че предоставят допълнителни 9 милиона долара помощ на Непал - общо 10 милиона долара.

От ООН обявиха, че земетресението е засегнало 8 милиона души. Повече от 1,4 милиона души се нуждаят от храна.

Най-силното земетресение в историята на страната е през 1934 година, когато е регистриран трус с магнитуд 8,0 по Рихтер. Тогава Катманду, Бхактапур и Патан са почти унищожени.

Непал е дом на Еверест, най-високият връх на света. В страната живеят 27,8 милиона души, а в столицата Катманду - около 700 хиляди. Непал се разпростира на 147 181 квадратни километра. Тя е една от най-бедните държави в света. Повече от 80% от населението зависи от селското стопанство. Доходите на глава от населението на година са 656 долара. Около 25% от населението живее в нищета.