Захранването на подстанциите „Младост" и „Черни връх" в София ще бъде изключено. Това съобщиха от ЧЕЗ. Действието се предприема по искане на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) и ще бъде за периода 6-14 септември.

От енергоразпределителното дружество предупреждават, че тъй като по време на ремонта клиентите ще бъдат на едностранно захранване, са възможни смущения в електроподаването на територията на жк „Дървеница", жк „Дианабад", кв. „Витоша", кв. „Малинова долина", жк „Младост" 1 и 2 и Студентски град (захранвани от подстанция Младост) и жк „Младост" 1А, 3 и 4, жк „Дружба" 2, кв. „Горубляне", селата Бистрица, Железница, Герман, Плана, Панчарево, вилни зони Врана-Герман, Ярема, Косанин дол, Малинова долина, Симеоново-Драгалевци, парк Витоша (захранвани от подстанция „Черни връх").

От ЧЕЗ уверяват, че предприемат всички необходими технически мерки за осигуряване захранване на посочените райони. Столична община, болниците и сградите с обществена значимост са уведомени за предстоящия ремонт и изключването на двете подстанции.

Изпълнителният директор на „ЧЕЗ Разпределение България" АД Стефан Апостолов изрази надежда да има разбиране, подкрепа и търпение от страна на клиентите по време на извършваните ремонти. Аварийните екипи на дружеството са в пълна готовност за реакции в случай на необходимост. Апостолов увери, че при нужда ще бъдат предприети всички възможни мерки за максимално бързо възстановяване на електроподаването.

Програмата за предстоящото изключване на двете подстанции е изготвена съвместно с представители на ЕСО и е съгласувана с Министерството на икономиката и енергетиката.

Клиентите на ЧЕЗ могат да подават сигнали и да получават информация във връзка с прекъсвания на електрозахранването на денонощната информационна линия  0700 10 010, чрез автоматичното меню 3 за забелязани нередности и аварии. За София град, трябва да се избере бутон 3.1, а за други области от територията на дружеството - бутон 3.2. Информация за планираните и непланирани прекъсвания е налична и на мобилната версия на сайта на компанията m.cez.bg, посочват още от дружеството.