В Стара Загора започва процедурата по канонизиране на хилядите старозагорци, избити от турците през 1877 година.

Общинското и административното ръководство на града си е поставило за цел да доведе до финал процеса.
Обявен е конкурс за идеен проект за облагородяване на мястото около Мавзолей-костница „19 юлий 1877", съобщи на пресконференция зам.-кметът по хуманитарните дейности в общината Иванка Сотирова, цитирана от пресслужбата на общината.

За канонизацията настоя Инициативен комитет, който съобщи, че кметът на Стара Загора Живко Тодоров е приел да бъде негов почетен председател.

На последното заседание на ОбС в Стара Загора бе гласувана с пълно единодушие декларация в подкрепа на предложението. Вносители са общинските съветници Гергана Микова и Пламен Йорданов.

В нея е записано: „След тежките боеве за защита на Стара Загора през лятото на 1877 година, градът е превзет от турската войска опожарен и сринат до основи, а над 14 000 българи са зверски избити. От 19 до 21 юли продължава нареченото по-късно от историците старозагорско клане - най-кървавият акт на насилие в българската история. В знак на почит и преклонение пред стотиците невинни жертви подкрепяме искането за тяхната канонизация".

Издирването на костите на жертвите от Старозагорското клане е най-важната цел на Инициативния комитет. Важно е и канонизацията да се случи тази година, когато се навършват 135 години от боевете за Стара Загора, обобщи Любомир Вълков.

Според проф. Петър Жеков от инициативния комитет „Батак е бледо копие на кървавите събития в Стара Загора". Той припомни, че днешните „старозагорци ходят върху спомените и героите на града", а „канонизацията е акт, който трябва да ни свърже с благодарност към загиналите за род и Родина".

Въпросът за канонизацията на зверски изкланите жители на града се повдига още от 39-40-та година, като до днес се спори за броя им, но според някои твърдения близо 4 хиляди деца са взети като роби в Малоазиатската част на Турция, каза почетният гражданин на Стара Загора.

От Инициативния комитет съобщиха още, че е изпратено писмо до Старозагорската епархия, с което се прави предложение на Старозагорския митрополит Галактион да стане почетен съпредседател на комитета.