Няма замърсяване на въздуха в София по показателите, които се мерят от автоматичните станции на Изпълнителната агенция по околна сред.

Спаднали са стойностите на азотния диоксид, за който беше отчетено леко повишение към 8 сутринта от станцията в квартал „Дружба", което обаче беше под праговите стойности.

Към момента концентрациите на азотен диоксид в София са седем пъти под праговите допустими стойности.

Преди час измервания в Ботунец, направени от мобилната лаборатория на ИАОС, показаха завишена концентрация на прахови частици във въздуха в района и леко завишение на азотния диоксид - вещество което се отделя при всякакви взривни работи, като стойностите са в пъти под алармения праг, определен като рисков за здравето на хората в краткосрочен план.

До момента мобилната лаборатория извърши замервания в четири точки в района на взривовете.

Това са складовете с боеприпаси в Челопечене - в Нови Искър, където не бяха отчетени превишения, в Чепинци, когато към 10,00 часа беше отчетено високо съдържание на прах, но още преди 11,00 часа концентрацията спадна, а всички останали измервани вещества бяха в нормите, в Ботунец и на моста на околовръстното и Ботевградско шосе, където не бяха отчетени никакви завишения на нормите.

Мобилната станция продължава да извършва замервания в района в други точки.

Анализите на първите резултати от взетите тази сутрин проби от р. Лесновска при Световрачане показват, че показателите за рН /киселинност на водата/, електропроводимост и разтворен кислород - показатели, които по принцип дават индикации за замърсяване, са в нормите.

Основните анализи ще са готови утре, а пълният химичен анализ ще бъде готов до 4 дни.