Съюзът на българските художници покани чешкия художник Давид Черни, чиято творба предизвика бурни обществени реакции, в София.

Припомняме, кметът на Пловдив Славчо Атанасов забрани черното платно, покрило тоалетната, с която Черни представи страната ни изложбата „Ентропа", да бъде показано в Баня Старина. Днес стана ясно, че градоначалникът е осигурил и полицаи, които да посрещнат художника в града.

Мисля, че в случая трябваше да се намери една национална българска институция, каквато е Съюзът на българските художници, която да покани Черни. Това коментира за news.bg Димитър Грозданов, член на Изпълнителното бюро на СБХ.

По думите му решението на кмета на Пловдив да забрани показването на творбата е лекомислено и е плод на лоши съвети. Поради тази причина съюзът е взел решение да покани чешкия художник в София. Черни ще може да покаже платното си в залите на галерията на „Шипка" 6.

В момента там се провежда международната изложба „На руло". Именно на нея ще бъде показано и черното платно, покрило тоалетната, с която Черни илюстрира държавата ни на изложбата „Ентропа", проведена в Брюксел.

От СБХ поясняват, че творбата може да бъде експонирана от Пловдив без присъствието на полиция и без каквито и да е други ограничителни мерки и скандали. Изкуството се нуждае понякога от скандал, но не и от репресии, посочват от там.

Грозданов допълни, че няма никакъв проблем в залите на „Шипка 6" да бъде показана и самата тоалетна, илюстрираща страната ни според вижданията на Черни.

Това е неговото виждане и в него няма никакво лошо отношение, посочи той. По думите му нито една друга страна, която е била показана на изложбата, не е реагирала така, както България.

А и ако не ме лъже паметта, в периода, в който се показваше „Ентропа", София беше залята от боклук. Така че според мен вижданията на Черни са леко казани „меки", коментира още Грозданов.

Той допълни, че българските политици са се възползвали от поредния неуместен повод, за да показват мускули и патриотизъм. Когато София беше залята от боклук, патриотизъм е да излезеш на улицата с лопата в ръка, посочи още той.

От СБХ допълват, че като най-голямото творческо сдружение у нас, организацията защитава правото на творчески изказ, независимо от това дали го харесват. Нека дискусиите между творби и публика, а не между творчество и власт бъдат решаващи за културните процеси, посочват от там.