Министерство на вътрешните работи разпространи позиция във връзка с отхвърлените от депутатите промени в Закона за движение по пътищата.

В нея от МВР твърдят, че се надяват народните представители отново да обсъдят предлаганите промени, които се отнасят до повишаване на безопасността и въвеждането на по-строги санкции за нарушителите

Министерството  изразява съжаление от решението на Народното събрание, се посочва още в позицията на министерството.

От там допълват, че текстовете, предложени от МВР и свързани с по-строгите изисквания към младите водачи, завишаването на размера на глобите и новите правила за наказване на нарушенията, установени чрез видеонаблюдение, са  получили широка обществена подкрепа.

Те срещнаха разбиране и сред голяма част от членовете на комисията по транспорта и съобщенията на Народното събрание, посочват от МВР. От там призовават народните представители да съдействат за разглеждането им отново в Народното събрание.

От МВР припомнят, че през изминалата година в катастрофи в страната ни са загинали 1058 души. В пътни инциденти са ранени 9951 граждани.

В България в рамките на година са регистрирани общо 8042 тежки пътнотранспортни произшествия.

Налице е 0.4 % увеличение на тези произшествия през 2008 г. в сравнение с предишната година, допълват от вътрешното министерство. Нараснал е и броят на пострадалите и загинали деца, които са пътували в колите.

Запазва се значителният брой на катастрофите, предизвикани от млади шофьори, допълват от МВР.