Отново са измерени стойности на вредни вещества над нормата в МК „Кремиковци" АД, съобщават от регионалната екоинспекция в София.

Това показва анализът на резултатите от направеното в края на 2007 г. второ контролно измерване на емисиите на вредни вещества в металургичния комбинат.

В сравнение с резултатите от първото контролно мерене през март 2007 г. е отчетено повишено съдържание на олово в праха от агломерационните машини.

Количеството на прах от различните металургични производства е от 1.8 до 10 пъти над допустимата норма.
Превишението по показатели серен диоксид и общи въглеводороди е до 1.4 пъти над нормата.

Въз основа на получените резултати от измерването ще бъде увеличена текущата ежемесечна санкция, която сега само по компонент въздух е 107 000 лв., съобщават от РИОСВ.

Измерването е извършено във всички източници в добивните производства - агломерационно, стоманодобивно, коксохимично, вародоломитно и Топлоелектрическа централа (ТЕЦ).

Припомняме, в момента тече задочен диспут между столичния кмет Борисов и Министерство на икономиката за и против затваряне на комбината.

Контролните измервания се правят съгласно годишен график на РИОСВ - София, съвместно с Изпълнителната агенция по околна среда.