Лидерите на ЕС трябва да помогнат на Европа да си „възвърне контрола" върху външните граници, докато „милиони" потенциални бежанци се опитват да достигнат до континента.

Това предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди началото на извънредната среща на върха на ЕС във връзка с мигрантската криза, цитиран от Ройтерс.

„Най-важният въпрос, на който ние трябва да отговорим довечера, е как да си възвърнем контрола над нашите граници", каза Туск пред журналисти в Брюксел.

Туск също призова за слагане на край на „цикъла от взаимно обвинения и недоразумения", които пречат на усилията на ЕС да намери общ отговор за справяне с най-тежката бежанска криза от края на Втората световна война.

Той предупреди, че потокът от мигранти ще нарасне.

Конфликтът в Близкия изток, особено в Сирия и Ирак, няма да приключи скоро, убеден е шефът на Европейския съвет.

Той припомни, че 8 милиона души са без дом в Сирия, докато 4 милиона са избягали в Турция, Йордания и Ливан.

Това означава, че днес ние говорим за милиони потенциални бежанци, които се опитват да достигнат Европа, а не хиляди, продължи бившият полски премиер.

Доналд Туск е убеден, че „днешният дебат трябва да се опира на факти, а не на илюзия или емоции".

Лидерите на ЕС днес ще разгледат одобреното вчера от вътрешните министри на съюза предложение на Европейската комисия да се разселят 120 хиляди бежанци в страните членки. Румъния, Чехия, Словакия и Унгария се обявиха против решението. Към момента най-неотстъпчиви са Словакия и Унгария.