В неделя румънците гласуват за нов президент на страната. Настоящият държавен глава Траян Бъсеску напуска поста след 10 години на него, предаде АП.

Премиерът Виктор Понта е фаворит за поста. 42-годишният министър председател е бивш прокурор, чиято популярност изглежда не бе засегната от корупционни скандали с високопоставени представители на неговата Социалдемократическа партия. Понта обеща намаляване на данъците, по-високи пенсии, добри отношения с ЕС и Китай и дори референдум дали страната да стане монархия.

Основни съперници на Понта са Клаус Йоханис и Елена Удреа.

Йоханис, кмет на стария град Сибиу от 2002 година, обяви, че иска да бъде „президент-медиатор". Наричан „германецът" от неговите опоненти, той отговаря на това с думите, че корените му в Румъния са от 500 години.

Бившият министър на туризма Елена Удреа е добре позната с близките си връзки с Бъсеску и със скъпите дрехи, които носи. Тя смята, че индустрията и селското стопанство трябва да бъдат вдигнати на крака, за да заработи икономиката. Удреа иска независима съдебна система.

Президентът на Румъния отговаря за отбраната и външната политика. Той избира шефовете на двете основни разузнавателни агенции на държавата и назначава топ прокурорите и посланиците.

Ако нито един кандидат не си осигури абсолютно мнозинство в неделя, балотажът ще се проведе на 16 ноември.