Днес първични президентски избори ще се проведат в 24 американски щата, съобщиха от националните комитети на Демократическата и Републиканската партии.

Заради рекордния брой щати, участващи в допитването, медиите нарекоха днешния ден "супервторник", като някои стигнаха и по-далеч с "цунами вторник", обобщава агенция "Новости".

По време на днешното гласуване ще се реши каква част от общия брой на гласовете на делегатите на предстоящия през лятото конгрес на демократите ще получат двамата главни претенденти - Хилари Клинтън, която в момента има 232 глада и Барак Обама, който досега е събрал 158 гласа.

За да бъде официално включен президентската надпревара, кандидатът демократ трябва да получи подкрепата на поне 2025 делегати на партийния конгрес.

Заради броя на делегатите най-важни за демократите са изборите в Калифорния (370 делегата), Ню Йорк (232 делегата), Илинойс (153) и Ню Джърси (107).

При републиканците гласовете на делегатите на конгреса ще се разпределят между четирима кандидати - Джон Маккейн, която има 97 гласа, Мит Ромни - с 92 гласа, Майк Хакаби (29) и Рон Пол (6 гласа).

За да може да се състезава за Белия дом кандидатът на републиканците трябва да бъде подкрепен от най-малко 1191 делегати на партийния конгрес.

За републиканците най-важен и изходът от гласуването в Калифорния (170 делегати), Ню Йорк (101 делегати), Джорджия (72) и Мисури (58 гласа).

"Супервторникът" в САЩ традиционно се смята за много важна граница в президентската надпревара, тъй като в миналото резултатите от него често са били решаващи при окончателното определяне на кандидатите за президент на двете партии.