Еколози не са доволни от договореностите между България и Русия по отношение на енергийните проекти. На специална пресконференция екоорганизации изложиха опасенията си.

Според Петко Ковачев от Института за зелена политика това, което се е случило в петък и събота в Евксиноград е "PR кампания, че се постига нещо".

Реалният договор с руската страна според него ще се види догодина. Става въпрос за спасяване имиджа на правителството, убеден е той.

Ковачев е категоричен, че тези действия по спасяване имиджа се виждат от Русия и федерацията се възползва от това, за да притиска правителството и да постигне целите си.

Правителството преобръща позициите си, изтъкна Петко Ковачев. Той посочи, че уж нямало да се реализира Бургас-Александруполис, а миналата седмица МС увеличил капитала на „Транс - Болкан Пайплайн".

Преговорите с Русия продължават да се водят в пакет, убеден е Ковачев. "Прословутият гьол", по думите му, пък е бил спазарен между премиерите на България и Русия.

Правителството, припомни още Ковачев, търси стратегически европейски инвеститор за АЕЦ "Белене". Той припомни, че Сърбия е в "топли отношения" с руската федерация и ако западната ни съседка е инвеститор в новата АЕЦ, всъщност в "Белене" ще влязат руски капитали.

Петко Ковачев също така е убеден, че АЕЦ "Белене" е поредното поле за разгръщане на корупционни схеми. Според него има заделени 250 млн. евро "за да се раздават", само за да стане централата. "Има и за новата власт", съобщи Ковачев.

До 2030 година България няма да има нужда от такава голяма мощност, коментира от своя страна и Тошко Тодоров от "За Земята". Централата щяла да се обезсмисли в близко бъдеще, заради реализацията на ВЕИ и енергийна ефективност.

Той е категоричен, че проектът „Белене" е заробване на капитали. Досега, по думите му, са дадени 150 млн. евро за консултантски услуги, но само на избрани хора, тъй като не е търсена консултация с научната общност.

Еколозите предлагат и своята визия за развитие на енергетиката у нас. Според тях бъдещето е на ВЕИ.

80% от населението ни страда от енергийна бедност, информира Тодор Славов от "За земята". Енергийна бедност означава, че над 10 % от бюджета на едно семейство отива за енергийно потребление.