В Районната прокуратура - Карлово е образувано досъдебно производство за палежа от тази нощ на параклиса "Св. Георги" в Сопот, съобщиха от прокуратурата. Тя е за "унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом" и към момента е срещу неизвестен извършител. От пожара са унищожени около 60 икони. От кметството заявиха, че с помощта на Църковното настоятелство и общината ще бъдат закупени нови икони, които ще поставят на мястото на старите.

Очакват се резултати от пожаро-техническа експертизи. От прокуратурата призоват всички граждани, които имат информация по случая, да се обърнат към органите на МВР, за да подпомогнат разследването.

По информация на bTV след потушаването на пожара станало ясно, че всички икони са струпани в центъра на параклиса и са подпалени. Полицията работи по няколко версии за умишлен палеж. Не е изключено палежът да има нещо общо с протеста на мюсюлманите пред Куршум джамия в Карлово.

Пожарът в параклиса „Св. Георги" край Сопот тази нощ е умишлен, каза пред журналисти местният свещеник отец Марко. Той уточни, че храмът е от 12 в. и е един от най-старите в района на Сопот, много е почитан от богомолците. На всеки 6 май в него се отслужват празнична Литургия.

Със средства на местни бизнесмени параклисът е ремонтиран, а всички икони са дарени от сопотчани, добави свещеникът. По думите му храмът е бил денонощно отворен, няма видеонаблюдение, но до момента никой не е посягал с цел кражба.

След като е получен сигнал за пожара, пръв в гасенето на огъня се е включил основният дарител - местният бизнесмен Атанас Вангелов, каза кметът на Сопот Веселин Личев. В параклиса намерили всички икони струпани в средата на храма и запалени. Напълно унищожени са всички свети образи, освен тези на Свети Георги, а сградата е само опушена отвътре. 

Кметът е категоричен, че става въпрос за вандалски акт и отхвърли версията палежът да има връзка с проведения преди дни митинг на мюсюлманите в Карлово. "Живеем в разбирателство и никога не е имало напрежение между сопотчани на религиозна основа", каза още Личев. Той добави, че жителите на Сопот призовават извършителя да се предаде възможно най-бързо и да поиска прошка.