„Силната преференциална подкрепа за мен е оценка за политическата и обществената ми дейност". Това каза пред БНР избраният за народен представител Красимир Янков, който е и областен председател на БСП във Варна. На предсрочния парламентарен вот, който се проведе миналата неделя той получи 4545 преференциални гласа в своя полза.

Той не отрече, че и на тези избори е имало гласоподаватели, които са маркирали неволно кандидати, чиито номера съвпадат с тези на дадена партия. "Някои от кандидатите, като учители, лекари и общественици, които са силно разпознаваеми  и се ползват от симпатиите на определени групи хора, също получиха подкрепа в своите избирателни райони", отчете Красимир Янков.

Според него би било странно, ако общински, областен лидер на партията или член на националното ръководство е номиниран за депутат, а не получи персонално за себе си подкрепа от своите съпартийци и симпатизантите на партията.

По думите на Янков най-активни кампании за преференциално гласуване  за себе си са правели водачите на листи. "Да се приканя към гласуване само с номера на партията в бюлетината е подкрепа, ползвана от водача в листата. В кръгчетата е поставен и номер 1, и именно там е отразена истинската персонална подкрепа за водачите на листите", подчерта още варненският социалист.

Той бе категоричен, че анализът, на резултата и състоянието на БСП не трябва да бъде повод за отлагане на персонални промени и те трябва да станат факт в кратки срокове. Такъв задълбочен анализ бе направен след евроизборите. Имаше и искания за оставки от повечето структури, но се оттегли единствено Станишев.

„БСП получи два пъти по-малко гласове, отколкото на изборите през миналата година. Нашите избиратели направиха оценка на личностите, която показва, че трябва да се мине към смяна на първата линия в партията", поясни Красимир Янков.