Срокът за проверката на доходите и имотното състояние на кмета на Пазарджик Тодор Попов се удължава с един месец. Причината са неприключили данъчни ревизии, съобщава БНР.

Проверката е трябвало да приключи на 23 юли. Срокът е удължен до 23 август по искане на наблюдаващия прокурор.

Припомняме, разследването срещу Тодор Попов започна в края на април. Тогава прокуратурата се самосезира след репортаж, в който бяха показани заснети с дрон кадри от луксозното имение на кмета. То е построено през миналата година в село Паталеница.

Данъчните също започнаха проверка на доходите на кмета на Пазарджик. За последните пет години семейството на Тодор Попов е декларирало 1,3 млн. лв. доходи. Това е стана ясно от изявления на самия Попов. Въпреки това подобни доходи не фигурират в декларациите, които са подадени в Сметната палата. В документите си кметът на Пазарджик е декларирал 180 000 лв. заем. Всички пари на семейството му, декларирани в задължителната декларация пред Сметната палата през последните седем години, са общо под 700 000 лева.

Там обаче се изпращат само доходите, които са от друга дейност, извън заплатата. Средствата на съпругата на задълженото лице от обичайната му дейност също не фигурират.

Ревизиите, които се извършват, са на физически и юридически лица. Проверяват се шестте фирми, в които участие и дялове има съпругата на Попов - Силвия.

Целта на проверките е да се установи има ли данни за престъпление заради придобиване на имущество по нерегламентирани в закона начини. Трябва да се установи и дали има несъответствие между декларираните доходи пред Сметната палата и внесените данъци.

Скоро материалите от приключилите проверки ще постъпят в прокуратурата. На 23 август наблюдаващият прокурор ще прецени дали да удължи разследването с още един месец.