"Когато ГЕРБ и РБ гласуват различно победителят го определя ДПС в парламента". Това заяви здравният министър Петър Москов по повод последните ключови законодателни решения в ефира на Нова телевизия.

Според него през последните няколко дни в НС надделяло партийното, надделяла предизборната кампания.

"В момента, в който започне прехвърлянето на вина, това е ясен сигнал за начало на предизборна кампания", убеден е Москов. Основната цел, а именно стабилността, промяната на всеки един от ключовите сектори, била заменена с партийната риторика: "как нашите хора да отидат да гласуват за нашия човек на изборите".

Тонът е лош и това се вижда, както от избирателите на ГЕРБ, така и от тези на РБ. Затова той е на мнение, че се изисква препотвърдждаване на основните политически линии, които правителството ще следва.

По въпроса за избора на омбудсман, Москов напомни кандидатурата на РБ - Костантин  Пенчев. "Нашата кандидатура загуби, не Реформаторския блок е виновен за това", отсече здравният министър.

По другата гореща тема, за окастрения референдум, Москов изтъкна, че въпросът за мажоритарния вот бил зададен лошо, затова не получил подкрепа в парламента. "Основният недостатък по предложението на Плевнелиев се дължи на това, че не е включена точна бройка депутати, които да бъдат избирани мажоритарно", каза той.

Москов онагледи с пример, заявявайки, че: "Може да пиеш кафето си сладко и да ти сложат 10 лъжички захар". Според него, проблемът винаги ще бъде, че партийните апарати филтрират кандидатите.

Зам.-председателят на ДСБ коментира и бъдещето на РБ. "За мен, влизайки в това мнозинство, има една единствена цел - стабилност и ясно, точно и разписано в пространството поведение на ГЕРБ и РБ, иначе ДПС определя правилата", заяви Москов.

Решението, по негово мнение, е промяна на структурата на РБ. През следващите седмици партиите от РБ трябва да решат дали да станат единна формация с единен орган на управление, смята здравният министър. За финал Москов бе категоричен, че "лидерството не е проблем, а решение".