Граждани на Русе организират протестно шествие заради замърсяването на въздуха на града, което разпали общественото недоволство в последните дни.

Идеята за събитието идва от група в социалната мрежа Фейсбук, а събитието е озаглавено "За чист въздух в Русе". Шествието е насрочено за 18.00 ч. днес пред Халите в крайдунавския град, а присъствието си са заявили над 2 000 души.

Протестът не е срещу една или друга компания, една или друга институция, а ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ! В допълнение ще кажа, поради многото въпроси за исканията ни, че за щастие, когато местната власт, не желае, няма възможност или поради друга причина не изпълнява исканията на жителите, имаме и други варианти, все пак живеем в ЕС :)

Нека покажем, че можем да сме единни поне за едно конкретно нещо и да го направим по подобаващ начин: мирен, мълчалив протест, с маски, кърпи, противогази, без други отличителни знаци, пишат организаторите на протестното шествие.

Шествието ще е мълчаливо, за да се избегнат политически лозунги и спекулации.

Припомняме, в нощта на 14 срещу 15 септември градът беше силно обгазен от предприятия в района.

Регионалната еко инспекция извършва проверки за източниците на замърсяване. Вече е ясен един от тях - френският завод за авточасти „Монтюпе". На него ще му бъде наложена санкция.

От СДС- Русе настояват за паралелни анализи на качеството на въздуха в града от независима сертифицирана лаборатория от друга страна, член на Европейския съюз - това посочва местната структура на партията в декларация, изпратена до медиите. 
От СДС настояват и за спешна среща на министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие с обществеността на града заради "зачестилите случаи на обгазяване с вредни за здравето емисии и замърсяване на водите на река Дунав.

Вчера депутати от всички парламентарни групи, но от Русенски регион се обединиха в съвместна декларация по случая и сезираха екоминистъра.

След хлорните обгазявания на Русе от Румъния през 80-те години на миналия век е разбираемо гражданите на българската Виена да са чувствителни към проблема.

Именно от Русе, градът, който в продължение на години страда от румънските обгазявания, тръгнаха първите граждански и еко- движения от времето на социалистическия режим.