Кюрдската Партия на демократичния съюз се е съгласила с преминаването на 1300 бойци от Свободната сирийска армия в граничния град Кобани, който е обсаден от „Ислямска държава" в продължение на повече от месец, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Ройтерс".

Партията на демократичния съюз контролира Кобани, като нейните бойци се сражават с джихадистите с помощта на въздушните удари, извършвани от самолети на водената от САЩ коалиция.

„Партията на демократичния съюз заяви, че приема преминаването на 1300 бойци от Свободната сирийска армия, и по тази тема точно сега нашите екипи преговарят какъв трябва да бъде маршрутът, по който ще преминат", заяви Ердоган по време на пресконференция в естонската столица Талин.

Държавният глава на Турция допълни, че броят на бойците пешмерга от Иракски Кюрдистан, които ще отидат в Кобани да се сражават на страната на своите кюрдски събратя, е бил намален от 200 на 150 души.

Ердоган подчерта, че Турция няма притеснения относно преминаването на силите на Свободната сирийска армия и гледа положително на това. Той отбеляза, че в разговор с президента на САЩ Барак Обама му е казал, че Свободната сирийска армия трябва да е основно предпочитание, а на второ място може да са силите пешмерга.