Президентът на Латвия Валдис Затлерс инициира процедура по разпускане на Сейма /парламента на страната/, съобщи РИА Новости.

Затлерс обвини депутатите в лъжи и обслужване на интересите на олигарсите. В телевизионното си обръщение той не назова конкретни имена на депутати и олигарси.

Според него определена част от политиците и олигарсите използват използват ресурсите на страната за лични облаги.

„Основната ни задача бе да отхвърлим всичко, което лежи в основата на недоверието на обществото към властта, но това не бе направено. Гласуването в четвъртък демонстрира сериозният конфликт между законодателната и съдебната власт. Сеймът прояви неуважение към съда. За съжаление това не бе за пръв път. Ние виждаме, че Сеймът се чувства комфортно в атмосферата на лъжата", подчерта Затлерс обръщението си към нацията, което бе излъчено по латвийската телевизия и националното радио.

Президентът заяви, че смята за свой дълг да действа за благото на страната и независимо от факта, че това ще предизвика конституционни и политически усложнения, той е приел това радикално решение.

Съгласно латвийското законодателство Централната избирателна комисия трябва да проведе референдум за разпускане на парламента не по-късно от два месеца. За да се проведе референдум е необходимо желанието на 10 % от избирателите. Ако те не подкрепят идеята за разпускане на сейма, президентът ще се лиши от поста си , а сеймът ще продължи работа.

В началото на месец юни парламентът трябва да избере президент на страната. По всичко обаче изглежда, че президентските избори ще бъдат отложени.

Преди няколко дни латвийското бюро за борба с корупцията организира проверки на фирми, близки до известни в страната олигарси. Съобщено беше, че се извършват проверки на дейността на кмета на град Вентспилс Айвар Лембергс, както и на депутатите от сейма Айнар Шлесерс и Андрис Шкеле, които са заподозрени в длъжностни престъпления.