Франция обмисля провеждането на въздушни удари срещу „Ислямска държава" в Сирия, като се присъедини към водената от САЩ международна коалиция. Това съобщава „Ройтерс", цитирайки вестник „Льо Монд". Информацията е от високопоставен източник.

Представители на френското правителство отказаха да коментират информацията, заявявайки, че президентът Франсоа Оланд ще представи виждането си по въпроса на пресконференция в понеделник.

Франция бе първата страна, която се присъедини към водената от САЩ коалиция, извършваща въздушни удари срещу „Ислямска държава" в Ирак. Участие в Сирия отказваше, тъй като се опасяваше, че ударите ще бъдат от полза на президента Башар ал-Асад. Тя предостави оръжие на умерените бунтовници, които се борят с режима на Асад.

Бежанската криза в Европа обаче, основно предизвикана от големия брой хора, бягащи от гражданската война в Сирия, неуспеха да се отблъсне „Ислямска държава" и нарастващото присъствие на Русия в района може да наложат промяна в политиката, отбелязва „Льо Монд".

Изданието посочва още, че Оланд е обсъдил въпроса с екипа по отбраната на среща в петък.