„Топлофикация"-Сливен има достатъчно пари за заплати на миньорите от мина „Черно море - Бургас". Това увери служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в интервю за БНР.

Припомняме, заради неизплатени заплати работниците в мината започнаха ефективен протест. Миньорите от нощната смяна, които приключват работа в 8 часа, останаха в рудника. Към момента на 300 метра под земята се намират 45 души. Причината, поради която ТЕЦ-Сливен забавя средствата е, че и самата електроцентрала има да взима около 5 млн.лв. от НЕК, които дружеството дължи по договор за изкупуване на ток.

Министърът обясни, че отношенията между миньорите и мина „Черно море" се определят от ръководството на мина „Черно море - Бургас", а мината и „Топлофикация - Сливен" са две частни предприятия, които имат задължение да си организират работния процес по най-оптимален начин.

Проблемът идва от там, че НЕК изпитва сериозни финансови затруднения. Те се дължат на дисбаланса в енергетиката, който се е трупал с години, посочи Щонов. По думите му става въпрос за тази дупка от 1 млрд. лева, която се дължи на разликата в цените, по които общественият доставчик продава електроенергия и купува електроенергия по задължителните договори към определени източници. Това е причината НЕК да не разполага с достатъчно средства и на практика тя изплаща на контрагентите си около половината от дължимата сума.

Проверка е показала, че НЕК плаща повече от средното на „Топлофикация - Сливен". На тях се плащат 71 % от задълженията. Министър Васил Щонов е категоричен, че „Топлофикация - Сливен" получава повече пари от всички други и те са достатъчни при една добра организация на работния процес - да бъдат изплатени заплатите на миньорите. Той е убеден, че заплатите на миньорите не са платени заради неефективно управление и липса на мениджърски умения. Отговорността да се плащат тези заплати е в ръководството на тези компании.

На 10 септември в МИЕ е постъпило искането за изплащането на заплатите в размер на 270 хил. лева по схемата на пропорционалното разплащане на НЕК към „Топлофикация - Сливен". Два дни по-късно са преведени 705 хил. лева, което е достатъчно за покриване на заплатите за няколко месеца. „Така че, ако ръководството на „Топлофикация - Сливен" не е превело тези пари на мина „Черно море - Бургас" и съответно ръководството на мината не е превело тези пари на миньорите, тогава миньорите трябва да се оплакват на своите управители, които не им плащат, а използват парите за други цели", категоричен е министърът.

По отношение на заплахата от недостиг на газ за зимния период Щонов коментира, че това е сериозен проблем. По думите му България зависи изключително много, над 90 % от доставките на газ идват от Русия. Именно заради това едно евентуално намаляване на доставките и спиране на доставките, особено за зимния период, ще изложи страната на огромен риск. Той обаче може да бъде покрит.

„Ако среднодневното потребление през зимата е между 10-11 милиона кубически метра газ в страната, това търсене може да се покрие от находището в Чирен, където имаме запази от 430 млн. кубически метра газ в момента", коментира Щонов. Според него проблемът при находището е, че то може да се пълни с определена скорост и може да се изпразва с определена скорост, което е техническо ограничение.

Максималната скорост, с която може да се изпразва то е 4 млн. кубически метра газ на ден, така че, ако евентуално стане криза, максимумът, който държавата може да вземе от Чирен, е 4 млн. куб. метра, което е по-малко от нужното. С тези 4 млн. куб. метра, разделени на целия капацитет от 430 млн., става ясно, че запасите в Чирен ще стигнат за 120 дни, което е дълъг период от време.

Васил Щонов подчерта, че основният проблем е, че трябва да се покрие разликата между тези 10 млн. куб. метра, което е потреблението и тези 4 млн. куб. метра, които дава Чирен. По думите му това може да стане по два начина. Единият е чрез реверсивни доставки на газ от Гърция. Останалата част от дефицита може да се покрие, когато топлофикациите преминат на работа от газ на мазут.