Европа ще трябва да плати за санкциите срещу Русия със своя дял от руския пазар. Това каза премиерът на Руската Федерация Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Ние рано или късно ще се разберем при всяко положение, това е съвсем очевидно", заявява той по повод взаимните ограничения, в това число и достъпът до пазарите. „Санкциите не могат да продължат безкрайно", убеден е той.

Медведев предупреди, че европейските партньори няма да могат да се върнат в нишите на руската икономика, които вече ще бъдат заети от техни производители, за което много се надяват, или от други чужди производители.

Това е цената, която Европа ще трябва да плати", допълва той.

Руският премиер увери предприемачите от Азия и Латинска Америка, които възнамеряват да влязат на руския пазар на мястото на европейските, че в случай на нормализиране на отношенията между Руската Федерация и Европа, техните позиции няма да са застрашени.

„Ние сме почтени хора", казва Медведев. „Ако се разберем за нещо, ще изпълним съществуващите договори, включително с латиноамериканските и азиатските си партньори", посочва той. „А онези, които ще искат пак да се върнат, ще могат да се върнат само в оня дял, който остане, нищо повече", подчерта той.

По думите на Дмитрий Медведев само 5% от руската икономика страдат от санкциите на ЕС.