Заповед за въвеждане на ограничителен режим за потреблението на газ ще издаде днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Разпореждането до края на деня ще бъде публикувано на сайта на министерството. Ограничителният режим ще влезе в сила от 8 часа утре - 8 януари.

В заповедта ще бъдат определени лимитите на потребление на газ, които са колкото е било потреблението в 6 часа тази сутрин - 6,7 милиона кубически метра газ.

Това съобщи министър Петър Димитров след срещата в министерството с потребители на суровината.

Припомняме, по-рано днес министърът уточни, че в хранилището в Чирен има 800 млн. куб.метра газ, което трябва да стигне за шест месеца при настоящото ограничено потребление.

Срещата продължи повече от час в препълнена дори и с правостоящи зала.
Сред участниците в ния бяха представители на Топлофикации и индустриални производства от различни райони на страната, разпределителни дружества от цялата страна.

Петър Димитров изрази надежда кризата да бъде разрешена до 1 седмица и подчерта, че България разчита на категоричната подкрепа от страна на ЕК.

"Кризата не е икономическа, не е финансова, не е природна. Това е политическа криза и компенсациите трябва да имат политически характер", каза Димитров.

Той изтъкна, че се надяваме на солидарност от страна на ЕС за компенсиране на загубите за българската икономика.

„Други за проблеми в банковия сектор получиха милиарди, а тук проблемите са предизвикани в реалния сектор, подчерта Димитров.
Според него не е работа на България да бъде разследваща страна по отношение на виновника за предизвиканата криза. Димитров е убеден, че натискът за разрешаване на кризата трябва да бъде указан по линия на ЕС.

Петър Димитров съобщи, че в България има необходимото количество мазут, което е алтернативното количество на газа и БДЖ създава приоритетно условия за транспортиране на съответните количества мазут.

Смущенията в топлофикациите са заради преминаването от газ на мазут, след което би трябвало да няма проблеми с топлоподаването, каза Димитров.

Той подчерта, че не би трябвало вследствие на промяната на горивото да се вдига цената на топлоенергията, тъй като мазутът е по-евтин от газа, но поясни, че за самите топлофикации мазутът не е предпочитаното гориво, тъй като има екоограничения.

Засега няма обобщена информация за причинените загуби, но е създадена организация фирмите да доказват загубите и пропуснатите ползи като изпращат информация в Кризисния щаб.

Димитров посочи още, че по договор с Булгаргаз фирмите трябва да имат 12 - 15 дневни запаси на алтернативни горива.
Засега няма необходимост да се деблокира Държавния резерв, категоричен е министърът.