Повече от 5000 демонстранти, носещи антиправителствени банери, участваха в първия голям протест срещу правителствените мерки за строги икономии в столицата на Хърватия Загреб, съобщава Ройтерс.

"Хърватските граждани и служителите се събуждат и започват да се борят за своето бъдеще", каза Вилим Рибич, лидер на синдиката на учителите.

На централния площад в Загреб предимно участват служители от публичния сектор.

Управляващите Социалдемократи спряха изпълнението на колективното споразумение в публичния сектор в средата на септември, което води до орязване на привилегиите за служителите, като част от плановете за реформиране на държавните финанси.

Това решение засяга повече от 180 хиляди учители здравни и социални служители.

Не се подавайте на заплахите и изнудването", „Ние ли причинихме кризата?", „Печалбата е частна, загубите са за всеки", пише на банерите.

Тъй като Хърватия ще се присъедини към Европейския съюз през юли, страната трябва да подобри финансите си, за да подобри кредитния си рейтинг и да привлече атрактивни инвестиции.

Премиерът на страната Зоран Миланович заяви на среща на кабинета, че синдикатите трябва да разберат, че „ситуацията е трудна и аз очаквам всеки да разбере това".

"Големите думи и крясъци няма да прекратят кризата. Направихме няколко обещания и очаквам хората да покажат вяра", изтъкна той.

Хърватия е в рецесия от 2009 година насам. Правителството се надява икономиката на страната да се върне по пътя на растежа през следващата година, благодарение на големите инвестиции в енергетиката и инфраструктурата.