Непосредствено преди заседанието на Висшия съдебен съвет министърът на правосъдието Диана Ковачева каза, че очаква сумите, вземани като бонуси от заместник-министри и членове на политическия кабинет да бъдат върнати доброволно.

Тя поясни, че бонуси за вземани от членове на политическия кабинет на Министерството на правосъдието и служителите на Агенцията по вписванията като отбеляза също, че по закон Агенцията по вписвания е имала право да разпределя част от прихода за допълнително материално стимулиране.

Според министър Ковачева удачно е служителите на агенцията да бъдат стимулирани, защото действително са работили много. Тя изрази категорично неодобрение за това, че шефката на агенцията сама си е разпределила 48 хил. лв. бонуси.
„За политическия кабинет ми се струва неудачно да получава бонуси от Агенцията по вписванията, тъй като работата им не е свързана с агенцията", каза още Ковачева и уточни, че общата сума на взетите бонуси от членовете на политическия кабинет за първите три месеца на 2011 г. е 37 800 лв. като те са разпределени в различно съотношение между тримата заместник-министри, началникът на кабинета, парламентарния секретар, експерт и технически сътрудник в кабинета.

Министерството на правосъдието според нормативната база има основания да разпределя ДМС-та на служители в централната администрация, отбеляза още Ковачева.

Ковачева припомни, че Агенцията по вписванията е закъсняла със срокове за софтуера и че заради това България влезе в наказателна процедура и е заплашена да бъде санкционирана с 800 хил. евро, тъй като не е осигурила възможността на търговски дружества от ЕС да се регистрират в България. Ковачева изрази надежда до налагането на глобата да не се стигне, тъй като към средата на март ще започнат да бъдат приемани документите на дружества за регистрация у нас, а към 1 юни - системата ще заработи. Надявам се да отпадне опасността България да бъде глобена, добави Ковачева.