Семейството на 61-годишен мъж в мозъчна смърт дари органите му за трансплантация, съобщават от МБАЛ-Бургас.  Това е първата донорска ситуация в МБАЛ-Бургас  от 5 години насам.

Донорът е българин, живеещ в Австрия, който е бил на почивка в Бургас със съпругата си. След като получава мозъчен кръвоизлив и лекарите установяват инструментална мозъчна смърт,  именно тя взима трудното, но и изключително хуманно решение да дари органите му,  които могат да спасят трима души.

В 03:00 часа днес екипи от столицата са пристигнали в Бургаската болница и са експлантирали бъбреците и черния дроб, след което са се върнали обратно в София.

„Поднасяме искрени съболезнования на семейството и им благодарим за хуманния жест", каза д-р Антон Григоров, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на бургаската болница.

61-годишният мъж постъпва в Реанимацията на МБАЛ-Бургас във вторник с диагноза  мозъчен кръвоизлив. Вчера по обяд направените изследвания доказват мозъчна смърт и семейството  дава съгласие за донорство.

За да бъде извършена експлантацията,  екипите на МБАЛ-Бургас действат изключително бързо. Координаторът по донорство на болницата  д-р Минева и председателят на комисията по мозъчна смърт д-р Здравка Инджова веднага уведомяват  Изпълнителната агенция по трансплантации. Те, заедно с началника на отделението д-р Григоров и останалите им колеги,  подготвят пациента и остават по време на експлантацията, която започва в 03:00 часа сутринта.

В момента се правят имунологични тестове за съвместимост и се търсят подходящи реципиенти за бъбреците и черния дроб. Понеже времето за трансплантация на черния дроб е най-кратко, той ще бъде трансплантиран първи.

Ръковоството и целият  персонал на МБАЛ-Бургас още веднъж благодарят на семейството на починалия пациент и  им изказват съболезнования.

„За нас те са силни  и благородни хора. Благодарим им, че въпреки болката си  дават надежда на още няколко души да продължат живота си", каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.