Китай се е съгласил да закупи две дузини бойни самолети и четири подводници от Русия, съобщи китайската държавна медия, цитирана от „Франс прес".

Това е първата за Китай мащабна покупка от Москва от десетилетие.

Споразумението е за закупуване на 24 бойни самолета Су-35 и четири подводници клас „Лада". То е подписано преди посещението на президента на Китай Си Цзинпин в Русия през уикенда, отбелязва държавната телевизия, позовавайки се на Народния всекидневник на Комунистическата партия.

Не се съобщава на каква цена ще бъдат закупени, но се отбелязва, че за първи път от 10 години насам Китай закупува голямо военно оборудване от Русия.

Две от подводниците ще бъдат изградени в Русия, а другите две в Китай.

Самолетите Су-35 могат ефективно да намалят натиска върху китайското въздушно пространство преди изработваните в Китай бойни самолети със стелт технологии да влязат на въоръжение", подчертава се в дописката.

Допълва се още, че се очаква Китай и Русия да засилят сътрудничеството в развитието на военните технологии, като се включат руски зенитно-ракетни комплекси С-400, въздушни танкери Ил-78, транспортни самолети Ил-476 и двигатели 117С.

Китайското военно министерство не е коментирало информацията.

По време на визитата на китайския президент в Русия двете страни подписаха около 30 договора за сътрудничество в различни сфери.

Си се срещна с руския военен министър Сергей Шойгу и бе първият чужд лидер, който посети контролния център на руската армия.

През последните години Москва и Пекин засилиха сътрудничеството с цел контрабаланс на американската глобална доминация, отбелязва френското издание.