Два вертолета „Кугър" от авиобаза Крумово се включиха в евакуацията на бедстващи в Мизия, съобщават от Министерство отбраната. Вертолетите са излетели в 5.45 часа тази сутрин за града, който беше залят от водите на придошлата река Скът.

Припомняме, стотици са евакуирани и десетки къщи са разрушени вследствие на водната стихия. Бедствието взе и една жертва.

Екипажите, с ръководители полковник Николов и полковник Мирчев, изпълнили разузнавателни полети за установяване на мащаба на наводнението и нанесените щети и до 09.30 часа са евакуирали трима бедстващи. От борда на  вертолетите се спуснати лодки и спасители, които превозили 11 души в безопасни райони. В готовност за оказване на помощ по указания на кризисния щаб е и трети вертолет от авиобазата в Крумово, уточняват от силовото министерство.

Към района на бедствието сутринта са се отправили близо 70 военнослужещи със специализирана техника от военните формирования на Сухопътните войски в Белене и Плевен. Ръководители на модулите са подполковник Горанов и майор Василев. Военнослужещите от модулните формирования оказват съдействие за евакуацията на пострадали жители на Мизия.

Два медицински екипа от състава на Военномедицинска академия също ще окажат помощ на пострадалите хора в района, засегнат от наводнението тази нощ.

„Министерството на отбраната осигури хора и техника - всичко, което е поискано от нас, в помощ на пострадалите в засегнатия район", коментира министърът на отбраната Ангел Найденов. По думите му вертолетите ще останат базирани в засегнатия район за оказване на незабавна помощ при необходимост.

Българската армия е в готовност да окаже помощ на населението и в други райони на страната, пострадали от проливните дъждове.

От своя страна МВР шефът Цветлин Йовчев увери, че няма скъсани язовирни стени, няма изпускане на язовири. Продължава наблюдението на всички критични точки. Правят се списъци за вещи и продукти от първа необходимост за бедстващите хора. Издирвателната работа продължава, както и облитането с хеликоптерите. Кризисният щаб координира работата на екипите, предприети са всички необходими дейности - спасителни и за оказване на помощ на пострадалите, заяви Йовчев.

Този път е била свършена доста превантивна работа за уведомяване на населението - имало предупреждения от местната власт, от МВР, че предстои приливна вълна вследствие на обилен валеж. За съжаление някои хора са останали по домовете си и през нощта са изведени към 500 души, към момента може би към 600. Съборени са около 20 постройки,  но много от тях са временни или нестабилни помощни конструкции, съобщават от пресцентъра на МВР. В спасителните дейности участват над 300  служители на МВР, 100 единици тежка и високопроходима техника, два модула на МО, линейки, уточни Светлозар Лазаров.

Починалият мъж е бил предупреден няколко пъти, но е предпочел да остане в дома си и за съжаление е загинал. С лодки и с двата хеликоптера на МО се извършват спасителни дейности по въздух и вода. Сравнително малко са вече хората, до които трябва да се стигне. Спасените хора се настаняват при роднини основно, за други е осигурен подслон в обществени сгради. Осигуряват се вода и хранителни продукти, ситуацията вече е в процес на овладяване, уточни главният секретар на МВР.